T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / AKDENİZ - Abdülkadir Perşembe Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mesleki ve Teknik Eğitimi Tanıyalım

29-11-2018

29-11-2018
















































MESLEK LİSELİYSEN KAYGILANMA

 

Üniversite eğitimi, gelecekteki yapılacak iş ve mesleğe atılan en büyük adımdır. Tam da bu yüzden okul hayatınızın son yıllarında en büyük kaygı kaynağınız; gelecek endişesi ve bununla bağlantılı olarak bir iş sahibi olamama kaygısı, diğer bir ifadeyle "işsizlik kaygısı" olmaktadır.

Aslında bu endişenin temel kaynağı, günümüzde tüm iş dallarında rekabetin üst seviyelere tırmanması; özellikle teknolojik değişimin hızlanması ve buna bağlı olarak çalışma yaşamında eskiye göre daha sık ve büyük değişimlerin yaşanması, okullarda verilen eğitim ile iş dünyasının ihtiyaç duyduğu işgücü arasında beklenilen uyumun sağlanamaması diyebiliriz. Bu durum ise genç işsizlik riskini arttırmakla birlikte sizlerin kaygı düzeyini de arttırmaktadır.

 

Bu kaygı çoğu zaman geleceğe karşı umutsuzluk duygusunu tetiklemekte ve gelecek planlarımızın başarıya ulaşamayacağı endişesine sebep olmaktadır. Bir üniversiteye yerleşememe ve işsizlik kaygısı, 9. Sınıf öğrencilerine nazaran yaklaşan üniversiteye giriş sınavlarına bağlı olarak 11 ve 12. Sınıf öğrencilerinde daha yüksek olduğu ve geleceğe yönelik hedeflerin bu kaygı ile son yıllarda şekillendirildiği görülmektedir. Alışılagelenin aksine geleceğe yönelik hedef belirlemenin son senelere ertelenmemesi, ilgi ve yetenek alanlarımızı keşfetmeye yönelik merak duygusunun sürekli canlı tutulması, kendi alanımızda iş dünyasının ihtiyaç duyduğu mesleki becerilerin geliştirilmesi, gerçekçi hedef belirlemede Okul Rehberlik Servisinin görüş öneri ve desteğinin alınması yaşayabileceğimiz muhtemel kaygıyı minimuma indirecektir.

Sizler üst düzey teknolojileri kullanan saha gezileri ve stajlarla edindiğiniz deneyimlerle eğitilmiş iş gücünün sağlanmasında kilit rol oynayacak ve gelişen teknolojinin ihtiyaç duyacağı nitelikte mezunlar, başka bir deyimle özel sektörün arzuladığı nitelikli ve kalifiye iş gücü olacaksınız.

Unutmayın geleceğiniz; karşınıza çıkan zorluklara katlanıp yakaladığınız fırsatları iyi değerlendirmenizde yani sizin ellerinizde, geleceğinizi kaygıyla değil umutla karşılayın.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.11.2018 - Güncelleme: 16.06.2020 13:45 - Görüntülenme: 492
  Beğen | 1  kişi beğendi