SINAV KAYGISI YAŞIYOR MUSUNUZ?
- Sınav sırasında çok aşırı heycanlanıp, bildiğiniz ve çok iyi çalışmış olduğunuz halde, sınav heyecanı yüzünden başarısız oluyorsanız
- Sınav sırasında midenizde, karın bölgenizde gerilme ya da rahatsızlık oluyorsa, soğuk terleme, ve baş ağrıları çekiyor, sınavdan bir önceki gece uyuyamıyorsanız
- Sınav sırasında zihninizin donduğunu, bulanıklaştığını ve tam olarak düşünemediğinizi hissediyorsanız
- Sınav sırasında, daha önce öğrenmiş olduğunuz ve hatırladığınız şeyleri hatırlayamıyorsanız
- Sınavlarda soruları fazlaca analiz edip, karmaşık ve zor gibi görüyorsanız ama aslında basit olan cevapları kaçırıyorsanız
- Sınavda, dikkatsizlik yüzünden çok sayıda hata yapıyorsanız
- Hiç beklemediğiniz halde bir sınav sonrasında çok kötü not aldıysanız
- Çok fazla ve dikkatli çalıştığınız halde sınavlardan kötü not alıyor ve bu sebeple bir öğrenci olarak kendinize güveninizi kaybedip, başarısız hissediyorsanız
- Sınav zamanları size kabus gibi geliyorsa
Yukarıda yazılanlardan bir çoğuna evet diyorsanız, sınav kaygısı yaşıyor olabilirsiniz. Eğer siz de sınav kaygısı yaşadığınızı düşünüyorsanız, aşağıda bu kaygı ile başaçıkmak için kullanabileceğiniz bazı yöntemleri bulabilirsiniz.
SINAV KAYGISI İLE BAŞA ÇIKMA
SINAVDAN ÖNCE
- Hazırlanın, sınava tam çalışmış olarak girin
- Spor yapın
- Sınavdan önceki gece iyi uyuyun
- Sınava kendinize güvenerek girin. Sınavları, ne kadar çalıştığınızı ve çalışmalarınız karşısında elde edeceğiniz başarıyı gösteren bir fırsat olarak değerlendirin.
- Aç karnına sınava girmeyin. Taze sebze ve meyveler stresi azaltır, kolalı içecekler, çikolata, yumurta, kırmızı et, şeker ve çok baharatlı yiyecekler stresi arttırır.
- Sınava acele içinde girmeyin. Sınav öncesi yapmanız gereken şeyler varsa onları yapın Sınav yerine biraz erken gidin
- Sınavdan hemen önce gevşemeye çalışın
- Son ana kadar asla ders çalışmayın
SINAV SIRASINDA
- Soruları dikkatlice okuyun.
- Zamanınızı ayarlayın.
- Zaman zaman duruşunuzu, oturma pozisyonunuzu değiştirin, bu sizi rahatlatacaktır.
- Çok heyecanlanıp aklınıza bir sorunun cevabı gelmediğinde o soruyu geçin.
- Sınıf arkadaşlarınız sınavlarını erkenden bitirip çıkmaya başladığında panik olmayın. Unutmayın erken bitirenlere fazla puan verilmiyor.
SINAV SIRASINDA SAKİN KALMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİM?
SINAVA İYİ HAZIRLANIN
Günü gününe ders çalışın. Eğer bunu, bir sınav için yapamadıysanız paniklemeyin, ümidinizi kaybetmeyin. Sınava uykusuz girmeyin. Sınavdan en az 1 saat önce çalışmayı bırakın.
SINAV YERİ VE ZAMANINI ÖNCEDEN ÖĞRENİN
Sınava yanınızda getirmeniz gerekenleri de öğrenip, zamanında sınav yerine gidin.
SINAV HAKKINDA KONUŞMAYIN
Sınavdan hemen önce, sınıf arkadaşlarınızla, sınav hakkında konuşmayın. Bu bütün grubu olumsuz etkileyip kaygınızı arttırabilir.
SINAVI PLANLAYIN
Sınav sorularına bir göz atıp kendinize bir plan yapın. Nereden başlayacağınızı, hangi soruya ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin.
AÇIKLAMA İSTEYİN
Eğer sınavda anlayamadığınız bir yer varsa, sınavı veren kişiden açıklama isteyin.
SINAVA KARŞI GERÇEKÇİ BİR TUTUM GELİŞTİRİN
Sınava elinizden gelenin en iyisini yapabileceğinizi düşünerek, ama aynı zamanda da sınırlarınızı kabul edip gerçekçi bir şekilde yaklaşın. Bilginizi sonuna kadar kullanmaya çalışın ancak, bilmediğiniz ya da hatırlayamadığınız sorularda kendinizi suçlamayın.
HAREKET KAYGIYI AZALTIR
Eğer aklınıza, yapmaya çalıştığınız soru ile ilgili hiçbirşey gelmiyorsa, başka bir soruya ya da bölüme geçin.
FİZİKSEL OLARAK RAHAT OLUN
Sınavda artık düşünemediğinizi ya da çok gergin olduğunuzu farkederseniz, sınav kağıdını bir kenara koyun ve arka arkaya derin nefes alın. Bu sırada sadece derin nefes alıp vermeye konsantre olun.
SADECE SINAVA ODAKLANIN
Başkalarına ya da kendinize dikkatinizi vermeyin. Zamanınızı, kaygılanarak, şüpheye düşerek, kendinizi suçlayarak geçirmeyin. "Ne yapabilirdim?" diye değil, "Şu anda ne yapabilirim?" diye düşünün.